Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Update: Groep van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Adeliepinguïn

© Bron: Jerzy Strzelecki via Wikimedia Commons

Update: waarschijnlijk zijn de pinguïns al eerder gezien door medewerkers van de organisatie Students on Ice, een stichting die educatieve reizen naar het poolgebied organiseert om studenten te leren over het belang van de poolgebieden. Zij hebben ook beelden gemaakt van de adelie-pinguïns in 2009, 2011 en 2012.
Beelden van de Students on Ice Antarctic Youth Expedition in 2011 waarbij ze de adeliepinguïns op Heroina Island, onderdeel van de Danger Islands, bezoeken. Bron: Students on Ice
Op de Zuidpool is een groep van maar liefst 1,5 miljoen pinguïns ontdekt. De dieren waren tot nu toe altijd over het hoofd gezien. De poolvogels wonen op een afgelegen en moeilijk toegankelijke groep eilanden, de Danger Islands.

Satellietbeelden

Wetenschappers van de Amerikaanse Stony Brook University kwamen de pinguïns pas op het spoor toen ze op satellietbeelden van de eilanden guanovlekken (gedroogde poep) zagen. Daarop besloten ze zelf een kijkje te nemen op de eilanden. Ook lieten de wetenschappers een drone over het gebied vliegen. Die zag honderdduizenden paartjes. Een computer sloeg nauwkeurig aan het rekenen en telde 751.527 koppeltjes.
De wetenschappers keken ook naar oude satellietbeelden van de eilanden. Ze concluderen dat de groep pinguïns al zeker zestig jaar stabiel is.

Adeliepinguïn

Het gaat om adeliepinguïns. Een vrij kleine pinguïnsoort, de vogels worden hooguit 60 centimeter hoog. De pinguïns hebben een kleine snavel en een witte oogring rondom de pupil. Ze hebben dikkere veren en een langere staart dan andere pinguïnsoorten.
Deskundigen dachten dat adeliepinguïns het op sommige plekken op de Zuidpool erg moeilijk hadden, mogelijk door klimaatverandering of overbevissing. In 2016 verscheen er nog een bericht dat er een grote populatie adeliepinguïns was verdwenen uit de Commonwealth baai op Antarctica. Nu blijkt het lijkt beter te gaan met de pinguïns op Antarctica dan verwacht.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.