Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote hooiwagen verovert Nederland

  •  
01-08-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
Leiobunum_spec_groep_Ooij_gecompr.jpg
Een nieuwe hooiwagen verovert ons land stormachtig. Grote groepen van honderden tot meer dan duizend van deze forse, zwarte hooiwagens zijn waargenomen. Ook uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is de soort gemeld. De hooiwagens behoren tot het geslacht Leiobunum . Soortnaam en herkomst van deze geïntroduceerde soort konden echter tot nu toe niet achterhaald worden. Het gevaar bestaat dat deze hooiwagen andere soorten zal verdringen. De dieren zijn volkomen onschuldig voor mensen en ze richten geen schade aan.
Deze Leiobunum is herkenbaar aan de donkere rug met een groene metaalglans. De buikzijde is opvallend lichtgekleurd. De zwarte poten zijn zeer lang (tot 9 cm). Met een maximale “spanwijdte” van 18 cm is het met stip de grootste hooiwagen van Nederland. Van deze spinachtige zijn enorme groepen waargenomen bestaande uit meer dan duizend dieren. Ze zitten in dichte kluwens bij elkaar onder dakgoten, raamkozijnen en op muren.
De reuzenhooiwagen op waarneming.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.