NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Grutto's leggen geen eieren door zendertje

  grutto_30.jpg

  Twaalf vrouwelijke grutto's die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd kregen, konden daardoor geen eieren leggen. De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat zei onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) donderdag naar aanleiding van een bericht hierover in NRC Handelsblad.

  Wetenschappers van de RUG brachten bij in totaal vijftien grutto's een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.

  Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde, was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. ,,Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto's hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.'' Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze waren misvormd.

  Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto's erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws