Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto's op trek

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Onderzoekers Jelle Loonstra (l) en Mo Verhoeven

© Rob Buiter

Bijna alle grutto's zijn inmiddels uit ons land vertrokken. Her en der zijn nog wel groepen jonge dieren te zien. Hoe vinden die hun weg, zo - ogenschijnlijk – zonder ouders die ze de route wijzen? Promotie-onderzoekers Jelle Loonstra en Mo Verhoeven proberen het uit te zoeken.
De onderzoekers hebben enkele tientallen jonge vogels van een zendertje voorzien. Die dieren proberen ze zo veel mogelijk op te zoeken, om te zien in welk gezelschap ze verkeren. Zijn ze echt alleen maar met jonge dieren, of zit er af en toe ook nog een volwassen, ervaren exemplaar tussen?

Slachtoffers

Tijdens dit onderzoek komen Verhoeven en Loonstra er achter dat er na het uitvliegen nog de nodige slachtoffers vallen. Ook al kunnen de jongen vliegen, toch worden er in deze fase nog veel vogels gepakt door bijvoorbeeld slechtvalken. "Het zijn ook nog een beetje dommerds", constateert Verhoeven in onze reportage. "Als er een slechtvalk over vliegt, zie je de volwassen dieren direct op de vlucht slaan, terwijl de jongen nog een beetje om zich heen kijken wat er nu toch gebeurt."

Volg de grutto

Volwassen grutto's zijn te volgen via de website volg.keningfanegreide.nl
Vliegende grutto

© Fotograaf: siebe

Meer over:

grutto, jong, trek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.