Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hagedis bestuift bloem

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
hagedis nectar

© Hagedis drinkt nectar, foto: Timotheus Van Der Niet

Veel planten gebruiken bijen voor de bestuiving. Andere soorten zijn hiervoor juist afhankelijk van kevers, vlinders, vogels, de wind of ‘doen het gewoon zelf’. En er zijn zelfs plantensoorten, die worden bestoven door hagedissen. Nieuw onderzoek laat zien dat dit vaker voorkomt dan gedacht.
Biologen ontdekten in Zuid-Afrika, dat de bloem Guthriea capensis (de verborgen bloem) zich voortplant met behulp van hagedissen. Extra bijzonder hieraan is dat hagedissenbestuiving tot voor kort alleen nog bekend is van enkele eilanden. Dat heeft alles te maken aan het gebrek aan bijen en andere insecten op veel eilanden. Om hoe dan ook bestoven te worden moeten de planten op zoek naar een alternatief. 
In Vroege Vogels zal een van de onderzoekers, bioloog Timo van der Niet uit de doeken doen hoe hagedissenbestuiving werkt. Met camera’s met bewegingssensoren ontdekten hij en zijn collega- wetenschappers dat onechte gordelstaarthagedissen (van de soort  Pseudocordylus subviridis ) de bloemen bezochten.
Zie je geen filmpjes? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.