NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hagedis bestuift bloem

  hagedis nectar
  Hagedis drinkt nectar, foto: Timotheus Van Der Niet

  Veel planten gebruiken bijen voor de bestuiving. Andere soorten zijn hiervoor juist afhankelijk van kevers, vlinders, vogels, de wind of ‘doen het gewoon zelf’. En er zijn zelfs plantensoorten, die worden bestoven door hagedissen. Nieuw onderzoek laat zien dat dit vaker voorkomt dan gedacht.

  Biologen ontdekten in Zuid-Afrika, dat de bloem Guthriea capensis (de verborgen bloem) zich voortplant met behulp van hagedissen. Extra bijzonder hieraan is dat hagedissenbestuiving tot voor kort alleen nog bekend is van enkele eilanden. Dat heeft alles te maken aan het gebrek aan bijen en andere insecten op veel eilanden. Om hoe dan ook bestoven te worden moeten de planten op zoek naar een alternatief. 

  In Vroege Vogels zal een van de onderzoekers, bioloog Timo van der Niet uit de doeken doen hoe hagedissenbestuiving werkt. Met camera’s met bewegingssensoren ontdekten hij en zijn collega- wetenschappers dat onechte gordelstaarthagedissen (van de soort Pseudocordylus subviridis) de bloemen bezochten.

  Zie je geen filmpjes? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media