NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hagen en houtwallen in Friesland

  Gerrit Tuinstra en Wout van Vulpen
  Gerrit Tuinstra (l) van Landschapsbeheer Friesland en Wout van Vulpen (r) van de Noardlike Fryske Walden. Fotograaf: Rob Buiter

  In de hoger gelegen delen van Friesland zijn in totaal ruim drieduizend kilometer 'dykswallen' en elzensingels te vinden. Dykswallen zijn houtwallen van een paar meter breed, met een enorme variatie in begroeiing: van zomereiken tot wilde rozen. Uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga blijkt dat die oude landschapselementen een enorme biodiversiteit vertegenwoordigen.

  Bijzonder landschap

  Landschapsbeheer Friesland en het collectief van agrarische natuurverenigingen 'Noardlike Fryske Walden' maakt zich sterk voor behoud van deze landschapselementen. Zeker gezien de discussie rond 'Landschapspijn' en de teloorgang van de biodiversiteit in het agrarisch gebied, kunnen de wallen en singels een belangrijke positieve bijdrage leveren. De agrarische natuurverenigingen pleiten dan ook voor een speciaal 'landschapsfonds', om de financiering van het meerwerk dat in het behoud van de wallen gaat zitten duurzaam te kunnen regelen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media