Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hazelaar komt extreem vroeg in bloei

  •  
10-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
464 keer bekeken
  •  
hazelaar_bruinekikker.jpg

© Fotograaf: bruinekikker

Ondanks dat dit weekend de eerste sneeuw van het seizoen valt, staan de eerste hazelaars al in bloei. Mensen die gevoelig zijn voor hazelaarpollen kunnen vanaf nu dus al hooikoortsklachten krijgen. De zeer warme oktober en november veroorzaken de extreem vroege bloei. De komende dagen stijgt de maximumtemperatuur, waardoor met kerst veel hazelaars in bloei kunnen staan.

Katjes

De afgelopen weken sprongen de hazelaars al in het oog. De karakteristieke mannelijke bloemen, de katjes, begonnen zich namelijk opvallend vroeg te strekken. Al verschillende keren werd bekeken of diverse hazelaars al in bloei stonden. Afgelopen donderdag was het zover en zag Arnold van Vliet de eerste hazelaar in Ede vol in bloei staan. In de hele struik hadden de eerste katjes zich zo ver gestrekt dat ze bungelden in de wind. Pollen kwamen er op het oog nog niet echt uit, maar door de harde wind waren de los zittende pollen al uit de katjes gevallen. Vrijdag volgde een tweede struik.
De piek van de eerste bloeiende hazelaars lag in de jaren 1900 tot en met 1968 op 13 februari. Bloeiende hazelaars begin januari classificeerden we toen als zeer vroege exemplaren. Sinds 2001 ligt de piek van de eerste bloeiwaarnemingen op 24 januari. Een vervroeging van 20 dagen. In 2017 lag de piek van de eerste waarnemingen op 25 januari. En nu is het bloeiseizoen van 2018 dus al weer begonnen.

Zeer hoge temperaturen

De zeer vroege bloei van de hazelaars wordt veroorzaakt door de zeer warme oktober en zeer warme november. Ook de eerste dagen van december verliepen zeer warm. De zeer warme periode volgde op een vrij koude september. Die kou kan de struiken ‘gereset’ hebben waardoor de zeer hoge temperaturen tot de zeer vroege bloei leidden.

Zet jouw hazelaar in de geschiedenisboeken

Ook jij kunt eenvoudig meedoen met het Natuurkalenderonderzoek. Geef de datum door waarop een hazelaar bij u in de tuin, in de straat of in de omgeving voor het eerst bloeit. U kunt anoniem een waarneming doorgeven. Maar als u eerst inlogt kunt u uw waarneming later terugzien. Iedereen die een hazelaar kan herkennen kan meedoen. Het is wel belangrijk dat u de hazelaar om de paar dagen (liefst elke dag) kunt bekijken. Een hazelaar bloeit wanneer de katjes (mannelijke bloemen) helemaal uitgestrekt zijn.
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University & Research, Nature Today

Meer over:

hazelaar, bloei
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.