Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herstel oesterbanken in de Noordzee gestart

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
platte oester

© Fotograaf: Carpie

In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, is op zo’n 20 meter diepte een uniek natuurherstelproject gestart. In het gebied de Borkumse Stenen is 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3D-geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterbanken worden hersteld.
Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee, maar zijn grotendeels verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. De ervaring leert dat schelpdierbanken niet uit zichzelf terugkeren. Daarom brengen WNF en ARK, in samenwerking met Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy, nu op verschillende plaatsen oesters terug. Om te leren wat de succesfactoren van actief herstel zijn en daarnaast om wilde platte oesterbanken te ‘kickstarten’.
Naaste de Borkumse Stenen is er een tweede proeflocatie in het diepe deel van de Noordzee. In het Gemini Windpark, vlakbij de Borkumse Stenen, worden waar duizend kilo oesters en proefkooien geplaatst. Dit is ook meteen de eerste poging op de Noordzee om een oesterbank in een windmolenpark te starten.
Natuurlijke rijkdom van schelpdierbanken - film ARK Natuurontwikkeling
Bij de Bollen van de Ooster bij de Brouwersdam zijn onlangs Zeeuwse platte oesters uitgezaaid. Ook hier werden 3D-geprinte rifstructuren van zandsteen aangebracht en zijn lege schelpen als substraat verspreid. 
Beluister ook de reportage over deze oesterbanken in Oosterschelde .
Tekst: WNF, ARK Natuurontwikkeling en WMR
Bron: Nature Today

Meer over:

oesterbank
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.