NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het begon met de gekraagde roodstaart...

  IMG_1886_roodstaart_web.jpg

  Siegfried Woldhek, befaamd natuurbeschermer en tekenaar, schilderde de eerste zestien vogels uit zijn jeugd. Voor een bijzondere tentoonstelling in geboorteplaats Emmen maakte Siegfried een serie nieuwe schilderijen.

  Bijzondere vogel
  "Op een heg aan de Laadweg zat een heel bijzondere vogel. Hij had een oranje borst, een fluweelzwarte keel en een oranjerode staart. Ontsnapt uit een volière, dacht ik. Zo'n vogel hebben we niet in Nederland. Tussen de weinige boeken van mijn vader vond ik de vogelgids van Roger T. Peterson. Die gids pikte ik in samen met zijn Japanse verrekijker. Ja toch, een Nederlandse vogel. En zo begon mijn leven met vogels."

  Woldhek was een jaar of twaalf, toen. Daarna richtte hij de plaatselijke afdeling op van de Christelijke Jeugdbond voor Natuurstudie en Natuurbescherming, werd directeur van Vogelbescherming en van het Wereld Natuur Fonds, tekent voor Vrij Nederland en de NRC. Maar al die tijd bleef hij vooral ook vogelaar.

  Tentoonstelling
  Een reportage in de kerk in Emmen waar de vogelschilderijen hangen, de opening door Aleid Rensen, rond de kerk waar de vogels sterk vergroot ook tussen de bomen zijn te zien, én in de huidige biotoop van Woldhek: in een punter op de wateren rond Giethoorn.

  De tentoonstelling in de Grote Kerk in Emmen (bij de ingang van het Noorderdierenpark) is tot en met 30 augustus te bezoeken. De zestien supergrote 'opgeblazen' schilderijen zijn buiten dag en nacht te zien!

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio