Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het belang van de brandnetel

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8346 keer bekeken
  •  
dagpauwoog rups op brandnetel

© Rupsen van de dagpauwoog knabbelen aan een brandnetel. Fotograaf Greetje1955

Zodra hij oprukt in onze tuin rukken we hem uit de grond, uit angst voor de brandplekken op onze huid. De brandnetel. Maar deze plant is van onschatbare waarde voor vele dieren.

Stikstof

Brandnetels komen voor op stikstofrijke, humushoudende grond, vaak op halfbeschaduwde plaatsen. De grote brandnetel is vaak te vinden op ruderaal terrein, zoals afvalplaatsen en verlaten bouwplaatsen. Juist het feit dat de brandnetel veel stikstof bevat , trekt vele dieren aan. Voor de  meeste herbivoren is een verhoging van het stikstofgehalte van positieve invloed  op hun groei, overleving en voortplanting. Door van de brandnetel te eten krijgen ze stikstof binnen.
Advertentie
Dit is reclame van STER

Herbivoren

Vele insecten zijn dus afhankelijk van de brandnetel, zoals dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen. Er komen ongeveer wel 50 vlindersoorten op de brandnetel voor. Hieronder een aantal voorbeelden van zijn bewoners.
De brandnetel is onder de inheemse planten, hét gewas dat voor het grootste aantal vlindersoorten als voedselplant dient. Vlindersoorten zoals landkaartje, dagpauwoog, atalanta, brandnetelmot, bruine snuituil en gehakkelde aurelia zijn bijna compleet afhankelijk van de plant. Zij hebben allen de brandnetel als waardplant. Hierop leggen ze hun eitjes, verpoppen ze en eten als rups de bladeren.
vlinders op brandnetel
Vanaf linksboven met de klok mee, het landkaartje, de brandnetelmot, atalanta en de gehakkelde aurelia. Fotografen JudithBouma, Jokenijenhuis, Vroegop, GertPaassen.
De rups van het brandnetelkapje foerageert ook op de brandnetel. De nachtvlinder komt algemeen voor in Nederland en behoort tot de uilen.
brandnetelkapje

© Fotograaf lammie-ja

Fotograaf Lammie-ja.
De brandnetelwants leeft van de bloemen en zaden van de brandnetel. 
Fallback image for card
Fotograaf Antoni67.
Tenslotte zijn er ook vogels die afhankelijk zijn van de brandnetel. Zo broedt de bosrietzanger tussen de brandnetels, hij hangt namelijk zijn nest aan de stengels van deze nuttige planten. Ook de koning van onze zangvogels, de nachtegaal, wordt gewoonlijk te midden van de netels geboren.
nachtegaal brandnetels

© Fotograaf petervanduijn

Fotograaf petervanduijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Jan Stroop
Jan Stroop
17 jul. 2017 - 11:32
Kijk ook eens naar 't grote aantal Nederlandse namen voor de brandnetel, hier:     http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect-vertaler.php?woord=brandnetel
1 Reactie
jantje
jantje18 jul. 2017 - 8:41
Bij ons achter het huis wemelt het van de brandnetels. Alleen daar waar we lopen haal ik ze weg. De rest blijft staan. Mocht je je toch aan een brannekkel gebrand hebben dan kun je een blad van de Weegbree kneuzen en over de pijnlijke plek wrijven. De Brede Weegbree groeit altijd in de buurt van brandnetels. Dat deze plant een waardplant is ook van slakken, dat wist ik niet. Wel dat er in onze tuintje net één rode bietje of slaplantje opgekomen is.. Allemaal opgevreten door slakken. Ze zaten ook al op de peulen in mien toentje. 
Katinkal
Katinkal
16 jul. 2017 - 19:19
Bijzonder interessant. Heb de plant op die manier ook ontdekt (positieve manier dan te verstaan). Eigenlijk pas sinds twee jaren door interessant werkstuk van min dochter en als slaapvertrek voor tientallen witjes. Om al dat bijtende groen te waarderen heb je wel enige kennis van zaken nodig.
Fisschel
Fisschel
16 jul. 2017 - 17:21
Waarom zo negatief over brandnetels?  Sproeien met op water getrokken  brandnetels is ideaal tegen luizen en als plantenkracht voer! De heerlijkste soep maak je van brandnetel, zevenblad en wat kruiden. Als je de toppen (niet allemaal, i.v.m. o.a. vlinders) met de hand plukt krijg je geen brandblaren.
1 Reactie
jantje
jantje18 jul. 2017 - 8:46
Toen wij in 1983 voor het eerst in Meeden kwamen te wonen was er naast ons rijtje huizen nog een groot weiland. De eigenaar/ boer had er ooit bieten ingekuild maar vergeten het weg te halen. Er groeiden alleen maar brandnetels bovenop. Onze zoon van 2½ jaar wist niet wat hem overkomen was toen hij op een dag boven op die inkuil-bult stond (met blote beentjes) midden tussen de netels.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor