NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het belang van de brandnetel

  Atalanta op brandnetel
  Atalanta op brandnetel. Fotograaf: jokenijenhuis

  De (grote) brandnetel is een van de meest voorkomende plantensoorten van Nederland. Vermoedelijk is de brandnetel ook een van de meest gehate soorten, en dat is jammer, want voor veel insectensoorten is de plant van levensbelang.

  50 vlindersoorten

  Volgens hoogleraar bodemecologie aan de Vrije Universiteit Matty Berg zijn enorm veel insecten afhankelijk van de brandnetel. Dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen leven op deze netelige plant. Er komen maar liefst 50 vlindersoorten op de brandnetel voor.

  Gedoogbeleid

  Brandnetels hebben een voorkeur voor rommelige terreinen en veel mensen associëren de plant dan ook met onverzorgdheid. Als je daarbij bedenkt dat de plant bij aanraking aanzienlijke pijn en jeuk kan veroorzaken, is het wel voorstelbaar dat veel tuinbezitters de brandnetel liever kwijt dan rijk zijn. Toch kun je ‘m beter laten staan, want als je alle brandnetels uit je tuin verwijdert, raak je in één keer zo’n 40 diersoorten kwijt, aldus Matty Berg. Reden genoeg dus om de brandnetel in een hoekje van de tuin te gedogen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV