Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Volksbos in Vlaardingen bestaat 25 jaar

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
Volksbos

© Fotograaf: Loek Batenburg

Het is 1992 als onder meer Minister Alders het idee oppert om van het in Vlaardingen gelegen recreatiegebied ‘De Lickebaert” een vuilstortplaats te maken. Het plan stuit direct op verzet. De Maassluissenaar Niko Koffeman (tegenwoordig Eerste Kamerlid voor de Partij van de Dieren) gaat samen met onder andere Remi Poppe van de SP, en vele Vlaardingse huisartsen en apothekers over tot actie. Er wordt een plan van aanpak bedacht; het planten van een 'volksbos'.  Een boom zou vijf gulden gaan kosten, inclusief een naamplaatje, en een herinneringscertificaat. Het idee nam een grote vlucht, al snel waren er meer dan 16.000 bomen verkocht.

Plantdag

Op zaterdag 12 december 1992 was het zo ver. Massaal kwamen de mensen toegestroomd. Twee pendelbussen zorgden voor het personenvervoer vanaf Station West naar de locatie van het ‘Volksbos’ onder aan de Maassluissedijk. Achtduizend mensen plantten die dag een boom.

Volksbosmethode

25 jaar later zijn de bomen groot gegroeid en is het bos het grootste protestbos van Nederland en Europa. De actie kreeg op verschillende plekken in Nederland navolging, zoals bijvoorbeeld het bij Schiphol geplante Bulderbos.

Tentoonstelling

Het vijfentwintigjarig bestaan van het Volksbos is voor museum Vlaardingen een mooie aanleiding om een tentoonstelling te organiseren over dit bijzondere burgerinitiatief. De tentoonstelling geeft met veel foto’s, affiches, kindertekeningen, krantenberichten uit die tijd een beeld van hoe het verzet van inwoners een positieve bijdrage leverde aan de leefbaarheid van de woon- en werkomgeving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.