Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe gaan we van het gas af?

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gas - publiek domein

© Bron: piviso

Na de zoveelste aardbeving, een stevig debat in de Tweede Kamer en een protestmars ligt de aardgaswinning in Groningen deze week weer flink onder vuur. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen moet de kraan nog radicaler terug worden gedraaid vanwege de veiligheid.
Op termijn moet de kraan helemaal dicht. Want niet alleen Groningen moet van het gas af, heel Nederland moet aardgasvrij worden. Het kabinet wil dat uiterlijk in 2050 realiseren. Of dat ook lukt is nog de vraag. Volgens Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), lopen we op dit moment behoorlijk achter de feiten aan. Sterker nog, er gaan dagelijks meer woningen aan het aardgas, dan ervan af.

Actie

Volgens Van der Gaag moet er snel iets gebeuren. Hij vindt het noodzakelijk dat aardgasvrij goedkoper wordt dan aardgas. Zo zou de belasting op aardgas volgend jaar flink moeten worden verhoogd. Verder pleit hij voor een soort menukaart voor gemeenten, zodat iedereen er snel achter kan komen wat het beste groene alternatief is voor aardgas.
Olof van der Gaag bespreekt zijn plannen binnenkort als hij aan de onderhandelingstafel van het nieuwe energieakkoord zit. Dit overleg tussen de overheid en tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven gaat de komende maanden weer verder. Uiteindelijk moet er een soort energieakkoord 2.0 komen dat het vorige akkoord, dat tot 2023 loopt, vervangt.
De NVDE en MilieuCentraal beginnen maandag met een campagne over energiebesparing en de verduurzaming van onze huizen. Meer informatie staat hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.