Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe help je de dorstige natuur?

  •  
21-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Spreeuw neemt bad

© Spreeuw neemt bad. Fotograaf: PietBroekhof

Niet alleen mensen en huisdieren kunnen last hebben van het warme weer, ook de natuur lijdt onder de droogte. De meeste dieren en planten hebben vooral last van het gebrek aan water.  

Dorstige dieren

Door schotels met water in de tuin te zetten, kun je dorstige dieren een handje helpen. Voor egels kun je een bakje met water op de grond neerzetten, het liefst op een schaduwrijke plek. Het drinkbakje moet niet te diep zijn, anders kunnen kleine dieren erin vallen en er niet meer uit kruipen. 
Vogels moeten met warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Door een schaal met water neer te zetten kun je de vogels helpen. Dit kan in de tuin, maar ook op het balkon.
De meeste tuinvogels zijn bang voor diep water. Ze drinken en poedelen het liefste in een badje dat lijkt op een plas water. Gebruik daarom een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dat vijf centimeter. Bij voorkeur staat deze schaal op een plaats waar huiskatten niet bij kunnen, bijvoorbeeld op een verhoging. Vogels zijn kwetsbaarder met een nat verenkleed. Het is belangrijk om het water dagelijks te verversen. 

Vijver

Heb je een vijver, dan zijn deze maatregelen niet nodig. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Wel is het belangrijk dat de vijver glooiende oevers heeft, zodat dieren die in het water terecht zijn gekomen er weer uit kunnen komen. Voor steile oevers kan een een uitloopplank een oplossing zijn. 

Tuintips

Ook tuinplanten hebben last van de droogte. Anna Kemp, ontwerper natuurlijke tuinen en vogelbeschermer, geeft vijf gouden tuintips.
  • Geef als de grond echt droog is en planten verslappen 1x per week een flinke hoeveelheid water. Liefst ’s ochtends vroeg direct aan de voet van de planten zelf. Je zult merken dat je bij aanhoudende droogte minder vaak water hoeft te geven. 
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van regenwater dat je opvangt in een regenton: het water is gratis en heeft de temperatuur van de buitenomgeving (dat is beter voor de planten). 
  • Verwerk extra (zelfgemaakte) compost of humus in de grond tussen de planten. De bodem kan vocht daardoor langer vasthouden. 
  • Zet de planten op de juiste plek in de tuin. Houd rekening met zonminnende soorten en met planten die juist van veel schaduw houden. Dit scheelt water geven.
  • Zorg voor open bestrating van paden en terras waardoor het regenwater in de bodem kan zakken, zoals grind boomschors, split of een graspad.

Meer over:

hitte, egel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.