Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe overwintert de veldleeuwerik?

  •  
31-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
veldleeuwerik2.jpg
De veldleeuwerik hoort met zijn vrolijke gezang onlosmakelijk bij de zomer, maar in Nederland is het aantal broedparen sinds begin jaren zeventig met bijna 95% afgenomen.
De achteruitgang van deze boerenlandvogel werd tot nu toe vooral geweten aan veranderde omstandigheden tijdens het broedseizoen. Maar over de overwintering van de veldleeuwerik was tot voor kort zeer weinig bekend.
Van de veldleeuweriken overwintert een deel van de populatie in het broedgebied, een ander deel van dezelfde populatie trekt ‘s winters naar het zuiden. In de zomer zitten ze dan weer samen in hetzelfde broed gebied. Maar wie gaat en wie blijft? Wat zijn de gevolgen voor voortplanting, gezondheid en overlevingskansen? Nieuwe technologie van kleine zendertjes moet antwoord geven op deze vragen.
veldleeuwerik_WillemWolf
Fotograaf WillemdeWolf
veldleeuwerik_kasteelheertje
Fotograaf kasteelheertje
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.