Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hollandse hurleys

  •  
23-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Hurling is een teamsport waarbij je punten scoort door met een stick - de hurley - de bal in een doel te slaan. Het is een Keltische sport die eigenlijk alleen nog in Ierland wordt gespeeld. Het wordt de snelste teamsport ter wereld genoemd: de bal kan met 150 km per uur door de lucht suizen. Het harde en fysieke spel wordt alleen door mannen gespeeld. De vrouwelijke, mildere versie, heet camogie.
De sticks – of camáns - lijken op hockeysticks maar dan met een breder, platter blad aan de onderkant. Ze worden traditioneel van essenhout gemaakt. Essen groeien natuurlijk op meerdere plekken, maar in de Flevopolder groeien ze op een manier die ze zeer geschikt maakt voor hurleys. De bomen groeien daar namelijk op de oude zeebodem die langzaam inklinkt, waardoor de voet van de boom gedeeltelijk bloot komt te liggen. En het is die brede boomvoet waar je de brede hurleybladen uit snijdt.
Staatsbosbeheer is de beheerder van de essenbossen; zij leveren jaarlijks 50.000 tot 80.000 planken die tot sticks worden gesneden. Het voorsnijden gebeurt in Nederland door houtsnijder Aart Bosch; het tot gladde stick snijden gebeurt bij Torpey Hurleys in Ierland. John Torpey speelde de sport zelf 36 jaar en is nu de grootste producent van hurleys in Ierland. Het essenhout uit de Flevopolder noemt hij ‘exceptionally good’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.