Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hondenbezitters opgelet!

  •  
16-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
788 keer bekeken
  •  
hond en mol

© Mijn hond vindt een mol in het veld. Hij ruikt er wel aan, maar eet hem niet op. Fotograaf ljmvanmierlo

In maart is het broedseizoen gestart. Vogels, vogelnesten, konijnen, hazen, reeën, dassen, vossen en ander wild moeten beter beschermd worden tegen verstoring door loslopende honden. Daarom is er een voorlichtingscampagne gestart, waarin provincie Noord-Holland en Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties samenwerken. De campagne moet hondeneigenaren bewust maken van de ongewenste gevolgen van loslopende honden in de natuur, met name in het broedseizoen. Het broedseizoen start in maart.

Invloed van honden op de natuur

Met meer voorlichting willen de partners hondenbezitters bewuster maken van de ongewenste invloed op de natuur, zoals de verstoring van dieren, zeker in de broedtijd. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat wat de regels precies zijn. Ook via social media, informatieborden op locatie en bij bezoekerscentra worden berichten geplaatst. De regels voor toegang verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen, voordat u een gebied betreedt. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren een boete.
Advertentie
Dit is reclame van STER

Verstoren van dieren voorkomen

Om te voorkomen dat deze kwetsbare dieren verstoord worden, moeten honden zijn aangelijnd, zeker in het broedseizoen. In Noord-Holland broeden veel beschermde vogelsoorten. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen worden gemakkelijk door loslopende honden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Ook bestaat de kans dat eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.
In sommige (losloop)gebieden hoeven honden niet aangelijnd te zijn. Maar ook daar geldt dat honden niet achter het wild aan mogen gaan. Belangrijk om te weten, want het jachtinstinct van honden is moeilijk in de hand te houden.
Bron: Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland

Meer over:

hond
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

kuiphuis
kuiphuis
19 mrt. 2018 - 21:44
Maak dagelijks loslopende honden mee in diverse natuurgebieden, Er is volgens mij maar een goed middel om dat tegen te gaan en dat is voldoende handhaven en bij overtreding de daders stevig raken in de portemonnee. Minimaal € 100,00
brenkman
brenkman
19 mrt. 2018 - 15:08
Ik woon vlakbij de duinen (kijkduin). Op de paden lopen de MEESTE honden vast. Maar als je door het "wildhek" gaat, waar de Schotse hooglanders lopen, lopen de MEESTE honden los !!!!! Daar kan immers de auto van de handhavers niet komen....Zinloos om als burger daar iets van te zeggen. Je wordt smerig aangekeken, of uitgescholden !
jaapaap
jaapaap
19 mrt. 2018 - 14:23
Ik woon op een plek die rondom omgeven is door terreinen van Natuurmonumenten. Daar geldt bijna overal een aanlijngebod voor honden en op sommige plaatsen is toegang met honden helemaal verboden. Dit wordt massaal genegeerd. Bij opmerkingen die ik dan wel eens maak krijg je standaard het antwoord: "o, dat wist ik niet. Nee, geen borden gezien." Of je wordt straal genegeerd of zelfs fysiek bedreigd. Toezicht door de beheerder is er niet. Het enige dat helpt is volgens mij de hondeneigenaren die het betreft door een bon stevig in de portemonnee raken. Dat betekent natuurlijk wel dat de beheerder ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zorgt voor voldoende toezicht.
~Sonja~
~Sonja~
17 mrt. 2018 - 18:40
Zijn er eigenlijk wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gevolgen van verstoring door loslopende honden?
ZiaAgata
ZiaAgata
17 mrt. 2018 - 14:54
Goed initiatief. Hopelijk worden sommige hondeneigenaren bewust van de ellende dat hun viervoeters kunnen veroorzaken. @nijdas: een verbod op het los laten lopen van katten lijkt me ook een goed plan. Ik zie in mijn tuin vaak half opgegeten resten van muizen en vogels
nijdas
nijdas
17 mrt. 2018 - 12:58
Het zijn altijd de honden {waar belasting voor moet worden betaald) die het gedaan hebben maar de grote schuldigen zijn de loslopende katten.
2 Reacties
Jaap Vos
Jaap Vos19 mrt. 2018 - 8:51
natuurlijk is er een invloed van allebei maar ik heb bv nog nooit een kat een re zien opjagen & doodbijten ! & het wordt je gevraagd als hondenbezitter & mijn ervaring is dat men zich er massaal NIET aan houdt helaas & daarnaast ook niet op aanspreekbaar wenst te zijn sterker nog ik ben een ker fysik bedreigd door een hondenbezitter. Kortom nee je eigen verantwoordelijkheid als hondenbezitter & wijs niet direct naar een ander (de kat) 
nijdas
nijdas19 mrt. 2018 - 14:13
Weet slechtvalkje het verschil niet of een hond een ree opjaagd of een kat een merelnest leeg rooft?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor