NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Honderden protesten tegen verbreding van de A27

  Tot_hier_Amelisweerd.jpg

  Rijkswaterstaat heeft plannen om de A27 bij de ring om Utrecht te verbreden. Dit betekend dat er bomen moeten worden gekapt bij Amelisweerd. En Amelisweerd zou Amelisweerd niet zijn als ze niet in actie komen. Tussen de vijf- en zeshonderd mensen hebben zondag in Utrecht meegedaan aan een protest tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. De actie bestond onder meer uit een fietstocht door Utrecht, beginnend op het Domplein. Cabaretier Vincent Bijlo was een van de sprekers. ,,Meer asfalt is echt niet de oplossing", zei hij.

  De A27 aan de oostkant van Utrecht is een heel druk verkeersknooppunt. De A12 sluit erop aan en er is een vertakking naar de A28. Er staan dagelijks veel files. Rijkswaterstaat wil daarom vanaf 2020 extra rijstroken aanleggen en verkeersstromen scheiden. Dat zou ten koste gaan van een strook bos bij Amelisweerd. De tegenstanders vrezen een toename van het verkeersaanbod en uitstoot van schadelijke stoffen.

  Bijna 800 bomen zouden tegen de vlakten moeten. Dat is meer dan dat er in 1982 zouden worden gekapt. In 2020 moeten de werkzaamheden begingen. Kerngroep Ring Utrecht is tegen de verbreding een heeft een zaak aangespannen bij de Raad van State. De zitting was in eerste instantie gepland voor 2018, maar omdat Rijkswaterstaat dit jaar nog aanpassing deed aan het plan en omdat de Raad van Staten wil wachten op de uitspraak van het Europees hof over het Nederlands stikstofbeleid, is de zaak uitgesteld tot het voorjaar van 2019.

  Natuurlijk wordt de verloren natuur gecompenseerd. Dat moet van de wet. Maar als de plannen door gaan moet er bijna 50 ha natuur worden gecompenseerd. En daar is in de directe omgeving niet genoeg plek voor en zou dat ergens anders in de provincie Utrecht moeten gebeuren. En daar is Kerngroep Ring Utrecht op tegen. Ook zou er onvoldoenden worden gedaan tegen fijnstof en geluidsoverlast.

  In de jaren zeventig leidde de aanleg van de A27 door het landgoed Amelisweerd ook tot protesten en bezettingsacties. Die hadden tot gevolg dat de weg in 1986 uiteindelijk veel smaller werd gemaakt dan gepland. Een jaar of tien geleden kwam opnieuw een plan voor verbreding naar buiten.

  Amelisweerd komt nu dus in actie. Op zondag 4 November was de actiedag, de Dag Weg Dag. Ze begonnen om 11:00 uur met een fietstocht door het centrum van Utrecht. Ook waren er lezingen en is een pop-museum over 50 jaar actie voor Amelisweerd. De dag werd afgesloten met een rondetafelgesprek met politici en experts. Kijk voor het hele programma op hun site.

  Geplaatst in: Nieuws