Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huis van hennep

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
hennephuis

© Eerste prefab-huis van hennep. Foto: Henny Radstaak

Het is, zegt ondernemer Albert Dun van Dunagro, het eerste prefab-hennephuis ter wereld. Het staat in Oude Pekela en is gebouwd van vezelhennep, een duurzame grondstof. Het neemt tijdens de groei op de akkers CO2 op en maar blijft dat ook doen nadat het verwerkt is in de wanden en daken van een woning door het bindmiddel waar kalk in verwerkt zit. Een CO2-negatief huis dus: het neemt CO2 op in plaats van dat het broeikasgas uitstoot. 

Duurzaam alternatief

De wanden worden van tevoren op maat gemaakt: geperst vezelhennep in een skelet van (duurzaam) hout. Op deze manier kunnen voor het eerst op grote schaal woningen van hennep gebouwd worden en wordt dat een serieus alternatief voor de bestaande woningbouw met steen of beton. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen de panelen op de bouwplaats in elkaar gezet worden en zorgen daarmee voor een sneller, gemakkelijker en schoner bouwproces dan met beton.
Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een gezond 'damp-open' binnenklimaat met een natuurlijke vocht-, warmte- en geluidsisolatie. Bovendien is een hennephuis door z'n open structuur aardbevingsbestendig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.