NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Huis van hennep

  hennephuis
  Eerste prefab-huis van hennep. Foto: Henny Radstaak

  Het is, zegt ondernemer Albert Dun van Dunagro, het eerste prefab-hennephuis ter wereld. Het staat in Oude Pekela en is gebouwd van vezelhennep, een duurzame grondstof. Het neemt tijdens de groei op de akkers CO2 op en maar blijft dat ook doen nadat het verwerkt is in de wanden en daken van een woning door het bindmiddel waar kalk in verwerkt zit. Een CO2-negatief huis dus: het neemt CO2 op in plaats van dat het broeikasgas uitstoot. 

  Duurzaam alternatief

  De wanden worden van tevoren op maat gemaakt: geperst vezelhennep in een skelet van (duurzaam) hout. Op deze manier kunnen voor het eerst op grote schaal woningen van hennep gebouwd worden en wordt dat een serieus alternatief voor de bestaande woningbouw met steen of beton. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen de panelen op de bouwplaats in elkaar gezet worden en zorgen daarmee voor een sneller, gemakkelijker en schoner bouwproces dan met beton.

  Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een gezond 'damp-open' binnenklimaat met een natuurlijke vocht-, warmte- en geluidsisolatie. Bovendien is een hennephuis door z'n open structuur aardbevingsbestendig.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media