Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huismus schrikt van vuurpijl

  •  
02-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een vrouwtjeshuismus komt elke nacht slapen in één van mijn Gierzwaluw-nestkasten. Deze kast, nr. 1 bevind zich onder onze dakgoot aan de straatkant. In nr. 11, aan de achterkant komt eveneens een vrouwtje overnachten. Vandaag, vrijdag 29 december, besloot onze buurjongen een flinke vuurpijl af te steken vanuit hun voortuin. Ik hoorde het enorme gesuis van de opstijgende pijl en de daarop verwachte knal kwam ook zeker. Ik schrok er van, maar ik ging meteen naar de beelden kijken die in de nestkast waren gemaakt. Niet alleen schrikt de huismus er enorm van, ze vlucht ook meteen naar buiten! De droge nestkast waarin de huismus uit de wind een paar graden warmer kan overnachten met haar donsveren opgezet ter isolatie werd zo in één klap ingeruild voor de donkere, koude buitenlucht en een slaapplaats... Waar? Vast een kouder plekje in ieder geval! Dat kost enorm veel energie. Slapen in isolatie vs. vliegen in de vrieskou. Voor sommige vogels kan dit zelfs dodelijk zijn! Naast schadelijk voor veel vogels is vuurwerk ontzettend slecht voor het milieu. De mooie kleuren komen van allerlei zware metalen. Zelfs als je alle restanten vuurwerk opruimt zijn deze stoffen vrijgekomen in de lucht en verspreid over stoep en straat. Via regenwater komt het in oppervlaktewater terecht waar het al helemaal veel schade aanricht onder plant en diersoorten. Mijn standpunt is duidelijk: consumentenvuurwerk moet uitgebannen worden! Gefilmd door Jochem Kühnen, Beek-Ubbergen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.