NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Illegale aanleg zonnepanelen schaadt vogels

  friesland
  Weperpolder - Fotograaf IenNijenhuis

  Vrijwel niemand zal ontkennen dat een wereldwijde energietransitie noodzakelijk is. Maar zoals het met de zonnepanelen in de zandwinplas aan de Weperpolder in Friesland gaat moet het dus niet. In het vogelrijke gebied zijn illegaal panelen geplaatst zonder de vereiste ontheffing en vergunning.

  Belangrijke slaap- en rustplaats voor vogels

  De zandwinplas bij de Weperpolder is een belangrijke slaap- en rustplaats voor vogels. Het bedrijf GroenLeven wil een groot drijvend zonnepark op de zandwinplas plaatsen. Vogelbescherming Nederland heeft de initiatiefnemers via de gemeente erop gewezen dat bij de aanleg van het zonnepark moet worden voldaan aan de strikte beschermingsvereisten die gelden voor vogels en hun rustplaatsen op grond van de Wet natuurbescherming.

  Illegale aanleg testpanelen

  Voor de aanleg van het zonnepark is onderzoek uitgevoerd. Het bedrijf GroenLeven heeft echter vervolgens niet gewacht met de uitvoering van de werkzaamheden. GroenLeven begon gewoon meteen met de aanleg van panelen zonder de vereiste ontheffing en vergunning.

  Zelfs een dwangsom van de provincie Fryslân hielp niet om de werkzaamheden te laten stoppen. Het leggen van de eerste ‘testpanelen’ werd afgemaakt: 1,5 ha (5.670 zonnepanelen) werden op pontons geïnstalleerd. Tijdens deze werkzaamheden vermeden de watervogels massaal de zandwinplas. Er was dus duidelijk sprake van verstoring.

  De provincie zal nu een oordeel moeten vellen over de illegale aanleg van de testpanelen en de eventuele gevolgen daarvan. De Wet natuurbescherming staat vooralsnog in de weg aan het leggen van meer panelen op de plas.

  Hoe het wel moet

  Er zijn veel plekken in ons land waar zonnepanelen en windmolens geplaatst kunnen worden zonder natuurschade. Soms zal dat wat extra kosten dan in of bij een natuurgebied. Maar daardoor blijft ons land wel leefbaar voor mensen maar ook voor vogels en andere dieren. Die zijn vaak al de dupe van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Laat ze niet ook nog een keer de dupe worden van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

  Bron: Vogelbescherming Nederland

  Geplaatst in: Nieuws