Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale aanleg zonnepanelen schaadt vogels

  •  
24-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
friesland

© Weperpolder - Fotograaf IenNijenhuis

Vrijwel niemand zal ontkennen dat een wereldwijde energietransitie noodzakelijk is. Maar zoals het met de zonnepanelen in de zandwinplas aan de Weperpolder in Friesland gaat moet het dus niet. In het vogelrijke gebied zijn illegaal panelen geplaatst zonder de vereiste ontheffing en vergunning.

Belangrijke slaap- en rustplaats voor vogels

De zandwinplas bij de Weperpolder is een belangrijke slaap- en rustplaats voor vogels. Het bedrijf GroenLeven wil een groot drijvend zonnepark op de zandwinplas plaatsen. Vogelbescherming Nederland heeft de initiatiefnemers via de gemeente erop gewezen dat bij de aanleg van het zonnepark moet worden voldaan aan de strikte beschermingsvereisten die gelden voor vogels en hun rustplaatsen op grond van de Wet natuurbescherming.

Illegale aanleg testpanelen

Voor de aanleg van het zonnepark is onderzoek uitgevoerd. Het bedrijf GroenLeven heeft echter vervolgens niet gewacht met de uitvoering van de werkzaamheden. GroenLeven begon gewoon meteen met de aanleg van panelen zonder de vereiste ontheffing en vergunning.
Zelfs een dwangsom van de provincie Fryslân hielp niet om de werkzaamheden te laten stoppen. Het leggen van de eerste ‘testpanelen’ werd afgemaakt: 1,5 ha (5.670 zonnepanelen) werden op pontons geïnstalleerd. Tijdens deze werkzaamheden vermeden de watervogels massaal de zandwinplas. Er was dus duidelijk sprake van verstoring.
De provincie zal nu een oordeel moeten vellen over de illegale aanleg van de testpanelen en de eventuele gevolgen daarvan. De Wet natuurbescherming staat vooralsnog in de weg aan het leggen van meer panelen op de plas.

Hoe het wel moet

Er zijn veel plekken in ons land waar zonnepanelen en windmolens geplaatst kunnen worden zonder natuurschade. Soms zal dat wat extra kosten dan in of bij een natuurgebied. Maar daardoor blijft ons land wel leefbaar voor mensen maar ook voor vogels en andere dieren. Die zijn vaak al de dupe van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Laat ze niet ook nog een keer de dupe worden van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.