Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Illegale bestrijdingsmiddelen op Marktplaats'

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Illegale onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat van onder meer het merk Roundup worden online te koop aangeboden via Marktplaats. Dit signaleren Greenpeace en de organisatie NL Gifvrij. Greenpeace eist van de politiek een totaalverbod op het middel glyfosaat en roept Marktplaats op om alle producten met de stof van de website te verbannen.
Het middel glyfosaat zelf is niet verboden maar sommige producten die het middel bevatten wel. Volgens Greenpeace is het middel gevaarlijk en roept daarom minister Carola Schouten van Landbouw op om het volledig te verbieden. Op Europees niveau wordt maandag besloten of glyfosaat nog vijf jaar op de Europese markt mag blijven.

Illegale middelen op Marktplaats

Marktplaats zegt zich te houden aan de wet door het legale glyfosaat toe te staan, maar zegt ook te letten op de verkoop van illegale middelen op de website. ,,Bij iedere advertentie zit een meldknop, zodra er een melding binnenkomt controleren wij die via lijsten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Als blijkt dat een product illegaal is, wordt dit verwijderd", aldus een woordvoerder van de online winkel.

Onkruidbestrijdingsmiddelen in beslag

Ook de NVWA zegt dergelijke meldingen te onderzoeken. Wel is het volgens een woordvoerder van de autoriteit ,,lastig te achterhalen wat er allemaal online wordt verkocht en waar het vandaan komt". In mei namen inspecteurs van de NVWA bijna 200 liter onkruidbestrijdingsmiddelen in beslag. Aanleiding voor dat onderzoek waren ook advertenties op Marktplaats.
Bron: ANP

Meer over:

roundup, glyfosaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.