NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • In de voetsporen van Attenborough

  Attenborough met Charlie de orang-oetan aan boord van de Kruwing
  foto: David Attenborough

  Iedereen die weleens een natuurfilm op tv heeft gezien, zal onmiddellijk zijn stem herkennen. Natuurfilm is bijna synoniem geworden met sir David Attenborough en zijn karakteristieke stemgeluid.

  Dierentuin

  Inmiddels is hij 91 jaar oud en werkt nog altijd aan natuurfilms in zijn kenmerkende stijl. In zijn boek 'De avonturen van een jonge bioloog' dat deze week verschijnt in de Nederlandse vertaling, valt te lezen hoe hij aan de wieg stond van natuurprogramma's op de Engelse televisie. Met de oprichting van de Natural History Unit bij de BBC wist hij een fundament te leggen voor het laten zien van dieren in hun natuurlijke omgeving. Tot dan toe werden dieren op tv vooral in de studio vertoond door mensen van de dierentuin.

  De koningin en David

  De invloed van de klimaatverandering op het leven van dieren is de laatste jaren een belangrijk thema in zijn natuurfilms. De dood van een babywalvis die sterft aan teveel plastic in zijn maag maakte grote indruk op kijkers. Zelfs het Engelse koningshuis is er niet ongevoelig voor en besluit om in al hun paleizen het gebruik van plastic terug te dringen.

  School Attenborough 

  Hoe de stijl van David Attenborough natuurfilmers heeft beïnvloed is onderwerp van gesprek in onze uitzending. Cameramannen Dick Harrewijn en Cees van Kempen vertellen hoe de werkwijze van Attenborough school heeft gemaakt.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media