Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Is de otterholt succesvol?

  •  
27-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
otterholt2012

© foto: Henny Radstaak

Bijna zes jaar geleden legde Landschapsbeheer Flevoland de eerste otterholt van Nederland aan: een kunstmatige schuilplaats voor de otter. Een door de mens aangelegde burcht, waar de otter niet alleen kan schuilen maar ook jongen kan werpen. Otters trekken vaak langs waterwegen.
(Reportage gaat verder na muziek)

Veilige verblijfplaats

Vroeger konden otters voldoende veilige, ondergrondse verblijfplaatsen vinden, zoals tussen de holtes tussen boomwortels langs waterwegen. Maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig van dit soort plekken te vinden in Nederland. Otters kunnen het hele jaar door jongen krijgen, dus ook in de winter. Het aanleggen van kunstmatige otterholts in de oevers van waterwegen zorgt ervoor dat otters veilige schuilplekken vinden waar ze kunnen rusten en jongen kunnen krijgen.

Otter in de otterholt

Inmiddels is er al een handjevol otterholts gebouwd in Nederland, de laatste deze zomer door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap aan de Linge, tussen Arnhem en Nijmegen. De vereniging wil er in totaal zo'n 40 gaan bouwen. Heeft de otterholt succes? 
In één van de otterholts in Flevoland is een cameraval geplaatst. Zodra er een otter in de schuilplaats komt, wordt er een filmpje opgenomen. Pas na twee jaar waren daar een paar maanden geleden de eerste otters op de beelden te zien.
Op het filmpje de allereerste otter deze zomer in de otterholt bij Natuurpark Lelystad:
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. 

Meer over:

otter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.