Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jaar van de Hanenkam

  •  
13-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hanenkamp.jpg
De Hanenkam, ook wel de Cantharel genoemd, is de paddestoel van dit jaar. Dat maakte Aldert Gutter van de Nederlandse Mycologische Vereniging zondag bekend in Vroege Vogels. Het is voor het eerst dat een zwam wordt uitgeroepen tot jaarsoort.
De gelige zwam met gekrulde hoed werd vooral vroeger veel verzameld en was geliefd om zijn pepersmaak en zijn abrikozengeur. Karakteristiek zijn de dikke, aderige, vertakte plooien aan de onderzijde van de hoed. In Nederland komt hij voor tussen juli en november, met name op zandgronden zoals in Drenthe en op de Veluwe.
De Hanenkam staat al jaren op de rode lijst als kwetsbaar. In de jaren ’70 werd hij het slachtoffer van zure regen. Vooral de verrijking van de bodem met stikstof was funest voor de zwam. De afgelopen jaren neemt de ‘punker onder de schimmels’ weer wat toe in aantal, met name vanwege de verbeterde luchtkwaliteit.
De Nederlandse Mycologische Vereniging wil de Hanenkam dit jaar beter in kaart  brengen.
Foto Hanenkam: Menno Boomsluiter (NMV)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.