Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japanse walvisjacht Zuidpool mag niet

  •  
31-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
walvis3.jpg
Het International Gerechtshof in Den Haag heeft de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied verboden. Australië had een klacht ingediend tegen de omstreden praktijk. Tokio stelde dat de walvisjacht wetenschappelijke doeleinden dient, maar daar gingen de hoogste VN-rechters maandag niet in mee. Volgens critici eten de Japanners de walvissen gewoon op.
Japan zegt dat het de voortplanting en de voeding van de walvissen en de invloed van de milieuvervuiling op de dieren bestudeert. Daarvoor geeft het jaarlijks vergunningen af om honderden van de zeezoogdieren te doden. Volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) staat dat niet in verhouding tot de wetenschappelijke resultaten.
ICJ-president Peter Tomka herinnerde aan het doel van het internationaal verdrag dat de walvissen beschermt: een waardevol stuk natuur behouden voor toekomstige generaties.
Reacties Sea Shepherd en Greenpeace
De actiegroep Sea Shepherd, die jarenlang streed tegen Japanse walvisvaarders, vindt het verbod 'fantastisch nieuws'. ,,De uitspraak is met twaalf tegen vier genomen en geeft aan dat het Japanse onderzoek totaal niet voldoet aan de daaraan gestelde regels'', aldus woordvoerder Geert-Jan Vons. Vons is er redelijk zeker van dat Japan zich aan de uitspraak houdt, maar Sea Shepherd staat wel klaar om weer actie te voeren, mocht Japan de vangst toch hervatten of verplaatsen.
Milieubeweging Greenpeace liet via Twitter weten eveneens blij te zijn. ,,Goed nieuws! Japan moet stoppen met haar 'wetenschappelijke' walvisvangstprogramma!''
WSPA
Ook WSPA (World Society for the Protectiuon of Animals) is blij met het oordeel van de rechters: ,,De uitspraak van vandaag ging niet over wetenschap of geografie of over politiek. Het ging ook niet om Australië tegenover Japan. Het ging over de onaanvaardbare exploitatie van dieren”, aldus Claire Bass, hoofd van het oceanenprogramma van de dierenwelzijnsorganisatie.
Tokio had van tevoren aangegeven zich te houden aan het oordeel van de rechters. De uitspraak van maandag is bindend, hoger beroep is niet mogelijk
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.