Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge wespendieven in de boom

  •  
12-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Wespendief_door_belterman.jpg

© Wespendief door belterman Wespennest door marianne.brouw

De wespendief is een wat onbekende vogel. Door zijn uiterlijk wordt hij vaak verward met de buizerd. Maar in tegenstelling tot de buizerd heeft de wespendief een uitgesproken voedselvoorkeur. Hij eet het liefste larven, poppen en volwassen wespen uit een wespennest.

Laat broedseizoen

Wespendieven hebben hun broedtijden aangepast op de beste tijd om wespennesten te plunderen. De oudervogels komen de eerste helft van mei terug in Nederland vanuit Afrika. Op dat moment zijn de wespenvolken nog te klein om van te leven. De ouders voeden zich dan met kikkers en jonge vogels.

Timing

Vanaf ongeveer begin juni komen de wespenlarven op het menu. De raten zijn dan nog klein, waardoor de voedingswaarde niet zo hoog is. Als eind juni de wespennesten meer en grotere larven en poppen bevatten, komen de kuikens van de wespendief uit het ei. De ouders en de jongen eten dan het wespenbroed.

Havik neemt risico

Een van de grootste bedreigingen voor de jonge wespendieven op de Veluwe is de havik. Regelmatig wordt er een jong gepakt. Meestal eten de haviken middelgrote vogels maar vanwege de vermesting op de Veluwe zijn er minder van dit soort vogels beschikbaar. De haviken hebben voedselstress, en nemen grotere risico’s in de zoektocht naar voedsel.

Meer over:

wespendief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.