NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Juffers: ook in herfst en winter

  houtpantserjuffer_-SjanivanOphemert
  houtpantserjuffer - fotograaf SjanivanOphemert

  Is het bijzonder als je een juffer nog in november ziet vliegen? De Vlinderstichting krijgt deze vraag regelmatig van mensen die een juffertje hebben zien vliegen in het najaar. De echte libellentijd is inderdaad al weken voorbij. Toch kun je de hele winter juffers vinden als het maar zonnig en niet te koud is.

  Juffer kan tegen een stootje

  Een juffer die nog regelmatig gemeld wordt, is de houtpantserjuffers. Zelfs na de eerste nachtvorsten van de afgelopen dagen vliegen deze juffer nog steeds rond. Als de weersomstandigheden een beetje geschikt zijn, zullen zelfs ze paren en eitjes afzetten. De vrouwtjes boren daarvoor gaatjes in bomen die langs de waterkant staan en zetten hun eitjes daarin af. De juffer overleeft een paar nachten met acht graden vorst niet.

  Niet alleen de houtpantserjuffer is er nog, ook tengere pantserjuffer, bruine en blauwe glazenmakers en heidelibellen worden nog regelmatig (maar niet heel veel) gemeld via de invoerportalen Waarneming en Telmee.

  Overwinterende juffers

  Er zijn in ons land ook twee soorten die wel als libel overwinteren: de zeldzame noordse winterjuffer en de veel meer voorkomende bruine winterjuffer. Deze zijn de afgelopen maanden uitgeslopen en zijn nu in hun overwinteringsplekken aangekomen. De libellen kunnen overwinteren in bosjes, houtwallen of heideveldjes, maar ook je tuin kan ervoor in aanmerking komen. Als het wat warmer en zonniger is in de winter, kun je ze nog wel zien vliegen langs de struiken; als het koud is zitten ze verborgen en zijn ze prima verstopt.

  Vindt je er eentje, geef dit dan door via de Jaarrond Tuintelling.

  Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
  Bron: Natuurbericht.nl

  Geplaatst in: Nieuws