NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat

  Glyfosaat - roundup
  Bron: Global Justice Now via Flickr.com

  De Nederlandse overheid wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat langer toestaan. Het kabinet steunt een voorstel van de Europese Commissie om het middel dat bekend is onder de naam Roundup nog eens tien jaar toe te laten.

  Kankerverwekkend?

  Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt dat de Europese toezichthouders op voedselveiligheid en chemicalilën concluderen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. Zij vinden dat er geen bewijs is dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, zoals tegenstanders wel beweren. De linkse oppositie en de PVV willen het gebruik van glyfosaat terugdringen en stellen onder meer dat onderzoekers die de stof vrijpleiten, zijn beïnvloed door de fabrikant.

  Zorgen

  De Nederlandse toezichthouder voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wijst erop dat Nederland moet voorkomen dat er te veel glyfosaat in het drinkwater komt. Ook vinden zij dat vogels en zoogdieren tegen het landbouwgif moeten worden beschermd. Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het landbouwgif heeft mogelijk een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto beweert dat het gif veilig is voor gebruik.

  De stichting Foodwatch Nederland vindt de opstelling van het kabinet onbegrijpelijk. "Er bestaat veel twijfel over de veiligheid van glyfosaat. In maart 2015 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Dat betekent dat zolang deze wetenschappelijke twijfel over de gezondheidsrisico’s bestaat, glyfosaat niet nog eens tien jaar toegelaten mag worden", stelt de stichting.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws