Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet zet zwaargewichten in bij Klimaatakkoord

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Om de CO2-uitstoot in Nederland tussen nu en 2030 flink terug te dringen heeft het kabinet een aantal zwaargewichten uit de politiek en het bedrijfsleven aangetrokken. VVD'er en oud-minister Ed Nijpels neemt een coördinerende rol op zich. Bovendien zet onder anderen Diederik Samsom, voorheen fractievoorzitter van de PvdA, zijn schouders onder het nieuwe Klimaatakkoord.
In 2030 moet de uitstoot van C02 zijn gedaald met 49 procent ten opzichte van 1990. Om tot concrete doelen te komen worden er vijf zogenoemde sectortafels opgezet voor industrie, mobiliteit, de gebouwde omgeving, elektriciteit en landbouw.
Het vorige akkoord, dat dateert van 2013, was er nog vooral op gericht minder en duurzamere energie te gebruiken. Nu staat alles in het teken van de strijd tegen broeikasgassen en is er daardoor bijvoorbeeld ook voor de landbouw werk aan de winkel. Ook neemt het kabinet nu meer het voortouw dan vijf jaar geleden, toen het initiatief vooral bij werkgevers, werknemers en maatschappelijke organisaties lag. Nijpels zag toe op de uitvoering van dat akkoord.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Elk van de prominenten neemt een van de sectortafels op zich. Samsom neemt de leiding over de gebouwde omgeving, econoom en voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik over elektriciteit. Voor de overige sectortafels zijn zakenvrouwen Annemieke Nijhof (mobiliteit) en Manon Janssen (industrie) en oud-minister Pieter van Geel (landbouw) aangetrokken. Aan Nijpels de taak om als voorzitter van het Klimaatberaad de voortgang op de dossiers te bewaken.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij de plannen. ,,Alle partijen hebben elkaar nodig om deze grote opgave tot een succes te maken'', zegt hij. Wiebes hoopt in de zomer de contouren te hebben geschetst, om vervolgens in de tweede helft van het jaar tot concrete plannen te komen. De uitvoering kan dan volgend jaar beginnen.
Bron: ANP

Meer over:

klimaatakkoord
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Joop1961
Joop1961
19 sep. 2024 - 9:48
Per direct uit de EU stemmen dan weten ze in Georgië in ieder geval als kandidaat wat de EU inhoud , al dat slappe gedoe nu daar lacht Poetin om !
Olav Meijer
Olav Meijer
19 sep. 2024 - 0:42
Het zou tijd worden dat eindelijk serieuze stappen worden genomen. Orbán heeft al veel te lang kunnen saboteren.
migrant
migrant
18 sep. 2024 - 18:47
Verdeel het geld maar onder de landen, die wel zorg dragen voor de asielzoekers. Hongarije is alleen maar bij de EU om geld te ontvangen, maar iets bijdragen doet Orban niet.
ikdoemaarwat
ikdoemaarwat
18 sep. 2024 - 18:46
Lekker neoliberaal weer van de EU. Geld laten spreken.
1 Reactie
Zandb
Zandb19 sep. 2024 - 7:39
udoetmaarwat Tja, Hongarije is begonnen. En in feite komt het er bij elke straf op neer dat Hongarije niet van de EU kan profiteren. Of weet u werkelijk iets anders? Ik denk van niet.
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
18 sep. 2024 - 18:05
EU is een geldrondpompmachine die inefficient veel geld ''verliest''.
1 Reactie
Zandb
Zandb19 sep. 2024 - 7:40
Ben Nietes!
DanielleDefoe
DanielleDefoe
18 sep. 2024 - 17:32
Dat werd tijd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor