NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kamervragen over stort Frans slib

  slib.jpg

  Commotie in Culemborg: een baggerbedrijf wil daar een voormalige zandwinput opvullen met vervuild slib uit het buitenland. Het gaat om licht vervuilde grond die is vrijgekomen bij het boren van nieuwe metrotunnels in Parijs, en nu in de Redichemse Waard gestort gaat worden. Het storten van slib is een legale manier om het baggerslib uit sluizen en rivieren kwijt te raken. Op deze manier wordt zo’n oude, diepe zandwinput weer een ondiep natuur- en recreatiegebied.

  Vervuild slib

  Maar omwonenden en milieudeskundigen zijn verontrust over de komst van Frans slib. Ze vragen zich af hoe vervuild het slib is en zijn bang dat het Franse slib teveel kalk bevat, waardoor de natuurwaarden in het gebied worden aangetast. Deskundigen stellen dat grondwater verontreinigd kan raken als vervuilde grond in diepe plassen wordt gestort. Bovendien kan het buitenlandse baggerslib veel meer voedingsstoffen bevatten, wat leidt tot algengroei. En als het slib veel meer kalk bevat, krijg je een hogere pH-waarde van het water. Of je na de slibstort het watersysteem krijgt wat je hebben wil, is onduidelijk.

  Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie heeft hierover kamervragen gesteld aan minister van Infrastructuur en Waterstaat van Nieuwenhuizen:

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio