NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kees Jansma voor de huismus

  huismus_09.jpg
  Huismus - Fotograaf Adrian Kuipers

  Ooit was de huismus Nederlands talrijkste broedvogel, maar moest die plek in de jaren ‘70 afstaan aan de merel. Huismussen zijn het talrijkst bij oudere huizen in een deels groene, liefst wat rommelige omgeving aan stadsranden of op het platteland. In strakke nieuwbouwwijken en in het versteende hart van grote steden zijn ze schaars of ontbreken ze bij gebrek aan nestgelegenheid en/of voedsel. Het merendeel van de huismussen brengt zijn hele leven door binnen een straal van enkele honderden meters van de geboorteplek.

  Bij de verkiezing van de Nationale Vogel verdedigt ambassadeur Kees Jansma deze hippende zaadeter; de huismus. Jansma werkte jarenlang bij Studio Sport voordat hij van 2004 tot en met 2014 perschef van het Nederlands voetbalelftal werd.  Momenteel werkt hij voor Fox Sports.  

  Kees Jansma noemt z’n huismus een beetje Hollands, een beetje truttig, een beetje niks, bedrijvig, vriendelijk en onopvallend. Een beetje zoals hijzelf ook is en daarom voelt hij zich zo tot de huismus aangetrokken! Jij ook?

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV