NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • "Kerosine zorgt voor bijna net zoveel uitstoot als alle auto’s van Nederland"

  vliegtuig
  bron: pixabay

  Voor het eerst is er onderzocht hoeveel CO2 er wordt uitgestoten via de vliegvelden van de Schiphol Group. Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau CE Delft. Het bureau bracht alle getankte kerosine in beeld. “De uitstoot van al deze kerosine blijkt bijna net zo hoog als die van alle Nederlandse auto’s bij elkaar. Schiphol is daarmee het grootste tax-free tankstation van Nederland. Er worden miljarden liters kerosine getankt op de vliegvelden. Over deze CO2-uitstoot wordt, net als over vliegtickets, geen belasting betaald,” zegt campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace.

  Grote vervuiler

  Voor Schiphol is gekeken naar de uitstoot van de eigen operaties op de landingsbanen en in de terminals. Ook heeft CE Delft gekeken naar de verantwoordelijkheid in de luchtvaartketen. Op de vliegvelden van de Schiphol Group worden miljarden liters kerosine getankt. De uitstoot die hiermee gepaard gaat is ruim 13 megaton. CE Delft keek ook naar de CO2-uitstoot van KLM en komt uit op 8,6 megaton CO2 wereldwijd.

  Greenpeace gaat door met het landelijk protest tegen de luchtvaart met de actie ‘Noodlanding voor het klimaat’. De luchtvaart is goed voor 6,5 procent van alle Nederlandse CO2-uitstoot. De komende jaren neemt dit aandeel alleen maar toe. “We wekken straks onze energie op met zon en wind, gaan van het gas af en gaan elektrisch rijden. Ons land wordt steeds groener. Terwijl Schiphol op ramkoers ligt met het klimaat. Ze hebben geen enkel plan om hun aandeel in de klimaatcrisis te lijf te gaan. Laten we dus beginnen door vluchten te schrappen. Want is het echt nodig dat er iedere dag tientallen vluchten² naar Londen, Brussel en Parijs gaan?” zegt campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace.

  Voor de actie ‘Noodlanding voor het klimaat’ zullen de komende weken door het hele land bijeenkomsten worden gehouden. Tijdens een bijeenkomst kan iedereen meedenken en bouwen aan de campagne.

  Rapport CE Delft

  Het rapport 'CO2-emissies van KLM en Schiphol' is uitgevoerd door CE Delft in opdracht van Greenpeace. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt wat het aandeel is in de klimaatcrisis van deze grote spelers in de Nederlandse luchtvaart. Zo ontstaat voor het eerst een compleet beeld van hun uitstoot. Echter, de werkelijke klimaatschade is nog groter. Hier is alleen naar de CO2-uitstoot gekeken. Maar omdat de vliegtuigen op grote hoogte vliegen en ook andere gassen uitstoten naast CO2, is er ongeveer een verdubbeling van de impact op het klimaat.

  Bron: Greenpeace

  Geplaatst in: Nieuws