Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kiekendievenvrouwtjes zorgen samen voor jongen

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruine_kiekendief_-_willemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Twee vrouwtjes die samen voor de jongen zorgen. Kiekendievenkenner Nico Beemster had het nog nooit gezien en nimmer over gelezen. Toch zag hij het voor zijn ogen gebeuren deze zomer terwijl hij kiekendieven bestudeerde in de Oostvaardersplassen.

Moeder en dochter

Een vrouwtje die had gejaagd en de prooi overdroeg aan een ander vrouwtje dat de buit aan de jongen voerde. Het was een uniek plaatje. En wat het verhaal er achter is blijft een mysterie. Waarom het mannetje geen rol meer speelt is onduidelijk en wat de verhouding tussen de twee vrouwtjes is blijft ook een raadsel. Het meest voordehand liggend is volgens Nico Beemster dat het gaat om een moeder en een dochter, waarbij de moeder de dochter helpt.

Bruine Kiekendief

Van de vier soorten in Nederland broedende kiekendieven, dit jaar broedde immers de steppekiekendief ook voor het eerst in ons land, is de bruine kiekendief de meest voorkomend. Het is een echte moerasvogel, met een voorliefde voor rietland. Daar maakt de kiekendief ook het nest, tussen het riet, op de grond. Jagen gebeurt zowel in het riet ( kleine rietvogels) als op landbouwgronden ( muizen).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.