NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kleding delen bespaart veel CO2

  doorgeefjasje
  Helga van Leur met het doorgeefjasje, bron: Milieu Centraal

  Steeds nieuwe kleding kopen veroorzaakt per persoon gemiddeld 550 kilo CO2 uitstoot per jaar. Dat is evenveel als 2.500 km rijden in een benzineauto. Voor het maken van kledingstoffen zijn veel land, water, energie en chemicaliën nodig. Als we een kwart minder kleding zouden kopen door onze garderobe vaker te delen, kunnen we in Nederland 2,3 miljard kilo CO2 besparen. Dat is meer dan het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse en Utrechtse huishoudens samen.

   

  Sterren delen kleding

  Helga van Leur, Victoria Koblenko, Prinses Laurentien, Brecht van Hulten en Tanja Jess spot je normaal niet in hetzelfde jasje. Maar vanaf vandaag wel, de dames delen het ‘Colbert2Share’, met Helga van Leur als eerste draagster. Met het doorgeefjasje van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maken de sterren een modestatement: ‘kleding delen is in!’.

  Tips duurzame garderobe

  Je kunt als consument makkelijk overstappen op een duurzame modestijl. Zo kun je gaan voor tijdloos design dat langer dan enkele seizoenen mee kan, te investeren in kleding met een goede pasvorm en klassiekers te combineren met trenditems. En je garderobe te delen. “Voor de fashionistas die graag de allernieuwste modetrends volgen, is delen en ruilen een uitkomst: vind een modemaatje en je garderobe is eindeloos afwisselend zonder dat het ten koste gaat van het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

  Bron: Milieu Centraal

  Geplaatst in: Nieuws