Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleur schelpen is erfelijk bepaald

  •  
06-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
nonnetje.jpg
De roze, oranje, gele en witte kleur van de gewone schelpjes die langs de Noordzeekust veel voorkomen, is erfelijk bepaald. Dat schrijven twee onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands instituut voor Zeeonderzoek in het internationale tijdschrift Journal of Molluscan Studies van november.
De onderzoekers kruisten de nonnetjes, zeg maar de basisschelp die in ontelbare hoeveelheden langs de kust te vinden is, en lieten de nakomelingen langer dan een jaar groeien.
De witte nonnetjes bleken alleen witte kroost te krijgen. Maar twee roze schelpen bleken nakomelingen in allerlei kleuren voort te brengen, ongeacht de omstandigheden waaronder de kleine schelpjes groeiden. De wetenschappers benoemden als meest dominante kleuren roze, oranje, geel en wit.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.