Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatpanel VN gered na oproep Dijksma

  •  
19-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dijksma.jpg
Het klimaatpanel van de VN (IPCC) kan ongehinderd doorgaan met zijn werk. Door het wegvallen van Amerikaanse steun was dat onzeker, maar Europa vult het tekort van 1,8 miljoen euro op, bleek maandag in Luxemburg.

Sharon Dijksma zorgde voor toezeggingen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) riep haar EU-collega’s daar op hun bijdrage te verhogen. Ministers uit Oostenrijk, Duitsland, Finland, Slowakije, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk deden toezeggingen. De Europese Commissie verviervoudigt haar jaarlijkse bijdrage naar ruim 6 ton. Vanaf 2019 wordt dat 1,5 miljoen per jaar.

Verdubbeling van bijdrage

Dijksma kondigde vorige week al aan de Nederlandse bijdrage te verdubbelen, met 100.000 euro in twee jaar. “Laten we crowdfunden, 1,8 miljoen is niet zo veel”, zei ze maandag tegen de milieubewindslieden. “Laten we dat signaal vandaag sturen, zodat het panel zijn belangrijke werk kan blijven doen. Een kleine stap voor ons, maar het is een enorm belangrijk signaal.”
De ministers waren unaniem in hun veroordeling van het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit 'Parijs' te stappen. ,,Echter, dit is zeker niet het einde van het akkoord, 194 andere landen hebben het ondertekend’’, toonde Dijksma zich hoopvol. De EU blijft achter de doelstellingen staan en gaat onder meer nauwer samenwerken met Amerikaanse steden en staten, zoals Californië, maar ook met landen als China. De bewindsvrouw wees erop dat klimaatactie is geboden, en veel kansen biedt voor het zakenleven en de werkgelegenheid.
Bron: ANP

Meer over:

klimaatpanel, vn, dijksma
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.