NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Theater over klimaatzaak tegen Shell

  shell

  Met een klimaatzaak eist Milieudefensie van Royal Dutch Shell dat de multinational stopt met het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. In het theaterstuk 'De zaak Shell' wordt onderzocht hoe de zaak zou kunnen verlopen met uiteenlopende perspectieven en stemmen.

  Klimaatzaak

  Milieudefensie vraagt met deze milieurechtszaak voor het eerst van een bedrijf om een koerswijziging vanwege klimaatverandering. Shell blijft namelijk maar investeren in schadelijke olie- en gasbronnen terwijl dit indruist tegen de klimaatdoelen zoals die zijn vastgesteld in in het Parijsakkoord van 2015. 

  Shell doet te weinig om klimaatverandering te stoppen. Uit de plannen van Shell blijkt dat het de komende jaren slechts zo'n 5% in de oplossing (duurzame energie) wil steken en 95% in het probleem; nog meer olie en gas. En dat terwijl Shell zegt het klimaatakkoord te ondersteunen terwijl ze behoort tot de top 10 van grootste producenten van broeikasgassen ter wereld.

  Iedere Nederlander die ook vindt dat Shell verantwoordelijkheid moet nemen voor klimaatverandering kan zich tot februari 2019 aansluiten als mede-eiser bij de zaak van Milieudefensie. 

  De Zaak Shell in Frascati Theater. Foto: Jean van Lingen

  Theaterstuk

  Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn een langdurige samenwerking aangegaan met Milieudefensie in het kader van deze rechtszaak. De theatermakers onderzoeken in een serie pre-enactments de uiteenlopende perspectieven en stemmen van de zaak. Op deze manier betrekken zij burgers bij deze rechtszaak en verzamelen bewijsstukken en dilemma’s. Dit is slechts de proloog. Het theaterstuk zal vanuit verschillende gezichtspunten in een serie pleidooien opgevoerd worden. 

  Meer informatie over de rechtszaak van Milieudefensie.

  Meer informatie over het theaterstuk 'De zaak Shell'

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media