Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Komst Aziatische mossel is een raadsel

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aziatischemossel_bnnvara

© Fotograaf: Marco Faasse

Deze zomer is hij voor het eerst gezien in een binnenwatertje bij Goes: de Aziatische mossel. Een exoot die normaal gesproken door schepen of door schelpdierteelt verplaatst wordt. Dat is hier niet het geval, maar hoe is het dier hier dan gekomen?

Oorsprong

De Aziatische mossel is door menselijke activiteiten in meerdere verschillende werelddelen terechtgekomen. Hij komt van oorsprong uit het West-Pacifisch gebied, van Singapore tot Siberië. De soort heeft een lang larvaal stadium - tot meer dan vijftig dagen - en een hoge voortplantingscapaciteit. Vanuit Oost-Azië werd het dier verspreid naar de Pacifische kust van Noord-Amerika, naar Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. In Europa werd de mossel tot voor kort alleen in het zuiden gesignaleerd, in de Middellandse Zee en aan de Atlantische kust tot aan de Baai van Arcachon in Zuidwest-Frankrijk. Daarnaast is op het internet nog een waarneming in 2016 te vinden uit het zuiden van Groot-Brittannië.

Impact

Wat de gevolgen van de introductie van exotische zeeorganismen zullen zijn, is vaak lastig te voorspellen. Dit gaat zeker ook op voor de Aziatische mossel. In het buitenland kunnen ze plaatselijk massaal voorkomen en hebben ze lokaal een duidelijke invloed op andere bodemdieren en het plankton. Hoe de Nederlandse populatie zich zal gaan ontwikkelen is nog onzeker. We weten niet in welke wateren de mossel in het Nederlandse klimaat kan overleven.

Meer over:

mosselen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.