Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korhoen: icoon van de Sallandse Heuvelrug

  •  
16-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
korhoen optie 2
De uitgestrekte heide van de Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar je het korhoen kunt vinden. De combinatie van heide en hoogveen is ideaal voor deze bijzondere vogel. Maar toch gaat het al jaren niet goed met de korhoenders.

Verzuring

Het korhoen heeft het zwaar in het gebied. Door gebrek aan voedsel worden de kuikens niet groot. De jongen leven van insecten, maar die zijn voor een groot deel verdwenen door de extreme verzuring van de hei. Dit is niet alleen een probleem voor het korhoen. Ook met andere soorten op de heide gaat het slechter. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten proberen met allerlei maatregelen de verzuring tegen te gaan.
Een bijkomend probleem is dat korhoenders niet geherintroduceerd kunnen worden. Als er in een gebied geen korhoenders meer zijn, is het uitzetten van korhoenders kansloos. Er moet nog een lokale populatie aanwezig zijn.

Import-korhoen

Om ze niet te laten verdwijnen, worden er korhoenders uit het verre Zweden gehaald. De korhoenders worden na het vangen in speciale vangkooien zo snel mogelijk naar Nederland verplaatst. Vroege Vogels is erbij als de vogels worden uitgezet in hun nieuwe leefgebied.
De zin van het importeren van deze korhoenders staat ter discussie. Tegenstanders vinden het veel moeite voor een actie met een laag slagingspercentage. Staatsbosbeheer en Provincie Overijssel vinden het een noodzakelijke actie om de korhoenders niet helemaal te laten verdwijnen uit Nederland. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.