Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kraamkamer voor jonge vis

  •  
07-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Milouska aan het vissen

© Fotograaf: Cas van den Bomen

Eb en vloed zorgen voor veel voedsel in het Verdronken Land van Saeftinghe, en voor beschermende geulen en kreken. Daarom is dit een perfecte kraamkamer voor jonge vis.
Met de bouw van de Deltawerken werd een barrière opgeworpen tussen de Noordzee en onze rivieren. Behalve dan in de Westerschelde: die bleef open en via deze rivier kunnen trekvissen ongehinderd heen en weer zwemmen tussen Noordzee en rivieren.
Talloze vissen maken daarvan dankbaar gebruik. De fint bijvoorbeeld, een soort gestipte reuzeharing. Hij is een zogeheten anadrome vis: hij leeft in zee, maar trekt de rivier op om te paaien. Het omgekeerde is een katadrome vis, die leeft in de rivier, maar trekt naar zee om te paaien. Zo doet de paling het bijvoorbeeld.

Kraamkamer

Veel jonge vis bivakkeert tijdelijk in het Verdronken Land van Saeftinghe voordat ze de zee in- of de rivier optrekken. Ze vinden er een perfecte kraamkamer, vol voedsel en beschermende geulen en kreken.
RAVON, kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, doet regelmatig onderzoek in Saeftinghe om te zien welke vissen hier zitten. Tijdens het bezoek van Vroege Vogels TV vonden ze onder meer haring, spiering, schol en schar. Allemaal trekvis; een prima score!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.