NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kraanvogels in het Fochteloërveen

  kraanvogel.JPG

  Nog even en ze zijn vertrokken naar het warme Zuiden: de kraanvogels in het Fochteloërveen. Of blijven ze dit jaar overwinteren?

  Sinds 1999 leven er weer kraanvogels in het Fochteloërveen. Tot die tijd golden ze als uitgestorven broedvogel. Het is er ideaal voor deze schuwe  vogels, met robuuste veengebieden en rustige pleisterplaatsen.

  De kraanvogels vinden het in Nederland zelfs zo aangenaam dat ze in 2001 besloten de populatie uit te breiden. En 12 jaar later telt de groep 28 vogels, vrijgezellen en broedparen. Het voorbije jaar kwamen  er wel vier nieuwe leden bij!  

  Kraanvogels zijn iets groter dan ooievaars en blauwgrijs van kleur. Ze bouwen hun nesten op de begane grond, in een graspol te midden van het moeilijk bereikbare moeras. Meestal is er slechts één jong, nestvlieders genaamd. Bij de geboorte zijn ze al genoeg ontwikkeld om in korte tijd de ouders te volgen op eigen kracht.

  Luchtballonnen en helikopters

  In het Fochteloërveen verwachten ze de komende jaren steeds meer nakomelingen. Het gebied leent zich perfect als verzamel- en broedplaats en het omgevende veengebied biedt genoeg rust- en broedplaatsen om een stijgend aantal kraanvogels te herbergen. Niet enkel in dat natuurgebied maar ook in Drenthe, Friesland en Overijssel worden steeds meer kraanvogels verwacht. De kraanvogel bekijkt het leven door een roze bril. Maar de beheerders van het Fochteloërveen waarschuwen voor een mogelijke valkuil: “Hoewel de rust steeds beter wordt beschermd, is de verstoring door luchtverkeer een toenemend punt van zorg. Sinds 2007 neemt het aantal verstoringen door vliegtuigen, luchtballonnen en helikopters significant toe. De laatste jaren zijn er verschillende incidenten genoteerd waarbij grote groepen vogels werden opgejaagd of zelfs (tijdelijk) verdreven. Recent gebeurde dit met kraanvogels en jongen. Onbegrijpelijk in een gebied dat is aangewezen als speciale beschermingszone onder de Vogelrichtlijn.”

  De vraag blijft of de vogels besluiten dit jaar in het veengebied te overwinteren of dat ze weldra verder trekken naar het warme Zuiden. Dat doen ze niet alleen. Duizenden tot tienduizenden soortgenoten verzamelen in Frankrijk of Duitsland om samen op de vleugels te gaan om Zuid-Spanje de komende maanden hun thuis te noemen.  

  Geplaatst in: Fragment TV

Media