NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kreeftjes als speelgoed

  kreeftjes.jpg
  Deskundigen Martin Soesbergen en Janine Abbring in Limburg.

  Een familielid van een zeldzaam Limburgs kieuwpootkreeftje ligt als levend speelgoed in de winkel. Natuurmonumenten, dierenbescherming  en pedagogen vinden het geen goed idee. Maar volgens het IVN, het instituut voor natuureducatie, is dit een van de weinige manier waarop kinderen nog in aanraking komen met dieren, aldus het IVN, 

  De speelgoedkreeftjes (‘Kweek je eigen Triops’ van fabrikant Clementoni) worden als eitjes verkocht in een kweekset voor kinderen vanaf zeven jaar. De dozen worden onder meer verkocht bij speelgoedketens als Bart Smit en Intertoys.

  Rood-groen zwemmend geraamte
  Kieuwpootkreeftjes komen al sinds de prehistorie op aarde voor. Het zijn dieren met een razendsnelle levenscyclus, aangepast aan een leven in tijdelijke watertjes zoals karrensporen en regenplassen. De eitjes overleven moeiteloos jaren van droogte, soms wel 30 jaar. Als hun leefgebied onder water komt te staan, komen de eitjes uit. De diertjes zijn in enkele weken volwassen en leggen snel eitjes, zodat het nageslacht is veiliggesteld voordat het plasje weer opdroogt.

  Door het veranderde landschap, waar tijdelijke plasjes een zeldzaamheid zijn geworden, komen er amper nog kieuwpootkreeftjes in Nederland voor. Een van de weinige plekken is Zuid-Limburg waar in een poeltje nabij Vijlen een populatie voorkomt van de Chirocephalus diaphanus oftewel het ‘rood-groen zwemmend geraamte’. Vanwege de zeldzaamheid van dit diertje wordt de poel beschermd door Natuurmonumenten. Het Limburgse kieuwpootkreeftje behoort tot dezelfde klasse als de Triops uit de speelgoedwinkel.

  Intensieve verzorging
  De gedroogde eitjes moeten in een speciale bak met gedemineraliseerd water worden opgekweekt. Het water moet om de paar dagen worden verschoond. Door de bak onder een lamp te plaatsen, moet de watertemperatuur op 25 graden worden gehouden. Een temperatuurschommeling van 4 tot 5 graden kan de beestjes fataal worden. De bak moet verder 14 uur licht per dag krijgen. Na ongeveer twee dagen komen de eitjes uit. Na een paar weken kunnen de kreeftjes enkele centimeters groot zijn. De diertjes kunnen tot twee maanden oud worden.

  De Triops-eitjes komen uit Amerika en worden volgens de importeur speciaal voor de speelgoeddozen gekweekt.

  IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, vindt de kweekset een goede manier om kinderen in aanraking te brengen met natuur. Het instituut heeft echter moeite met het feit dat de eitjes als speelgoed worden verkocht. ‘Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij de ouders’, aldus IVN-directeur Jelle de Jong.  

  Dinsdag 10 maart in Vroege Vogels TV 

  Geplaatst in: Nieuws