Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kreeftjes als speelgoed_04_03_2015

  •  
10-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Te koop in de speelgoedwinkel: Triops, echte kreeftjes in eivorm om zelf op te kweken. De neef van dit prehistorische waterdiertje zwemt in het wild in een klein waterplasje in Zuid-Limburg.

Al sinds de prehistorie komen ze op aarde voor: oerkreeftjes, kleine waterbeestjes die in tijdelijke poeltjes voorkomen en die vanwege de tijdelijkheid van hun habitat een razendsnelle cyclus hebben. Het is de klasse van de Branchiopoda oftewel kieuwpootkreeftjes. Het opmerkelijke is dat in de speelgoedwinkel kieuwpootkreeftjes te koop zijn: Triops, een kweekset inclusief eitjes om je eigen oerkreeftjes te kweken. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het gaat hier om een Amerikaanse soort die speciaal voor de speelgoedmarkt wordt gekweekt.
Dier geen speelgoed
Janine heeft ernstige bedenkingen bij de verkoop van deze eitjes. Want hoe educatief het ook is om diertjes op te kweken uit eitjes, dieren zijn geen speelgoed. Janine staat niet alleen in haar bedenkingen: ook organisaties als Natuurmonumenten en de Dierenbescherming vinden het geen goed idee een dergelijke bewerkelijke kweekset als kinderspeelgoed te verkopen. Zelfs IVN , instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, heeft z’n twijfels.
Roodgroen zwemmend geraamte
Liever ziet Janine dergelijke beestjes in het wild. Dat kan in Nederland op slechts een paar plekken, bijvoorbeeld in Zuid-Limburg, waar in een klein waterpoeltje de Chirocephalus diaphanus zwemt, of in goed Nederlands: roodgroen zwemmend geraamte, en neef van de soort uit de speelgoedwinkel.Het bijzondere aan alle soorten uit de orde van de kieuwpootkreeften is hun razendsnelle levenscyclus, helemaal aangepast aan een leven in tijdelijke watertjes zoals karresporen en regenplassen. De eitjes van deze diertjes overleven moeiteloos jaren van droogte, soms wel 30 jaar. Als hun leefgebied onder water komt te staan, komen de eitjes uit. De diertjes zijn in enkele weken volwassen en leggen snel eitjes, zodat het nageslacht is veiliggesteld voordat het plasje weer opdroogt.
Herontdekt
Hoewel deze diertjes al miljoenen jaren voorkomen, leken ze tot voor kort in ons land verdwenen als gevolg van een slechte waterkwaliteit, overbemesting en een veranderend landschap.Gelukkig kwamen er vanaf de jaren negentig weer waarnemingen, hoewel we het nog steeds over niet meer dan drie tot vier kleine plekken hebben. Het poeltje in Zuid-Limburg is daarmee zó bijzonder, dat het streng wordt beschermd door Natuurmonumenten .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.