Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kudde neemt afscheid van gestorven wisentkoe

  •  
22-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jonge wisenten

© Fotograaf: iberony

De vondst van het dode wisentkoe bood ARK Natuurontwikkeling een bijzondere mogelijkheid om na te gaan wat er na haar dood gebeurt. Als een grote grazer sterft, is vaak te zien dat de groepsleden van de overgebleven kudde gedurende enkele dagen tot weken het dode dier bezoeken en aftasten. Cameravalbeelden en GPS data geven een uniek kijkje in hoe andere dieren met de situatie omgaan.

Afscheid in het Kraansvlak

Uit monitoring in de eerste weken na de dood van de wisentkoe blijkt dat de overige wisenten haar regelmatig bezochten. Meerdere keren raakten volwassen wisenten daarbij de kop van de overleden koe aan met hun eigen kop. Haar jonge kalf bleef de eerste dagen dicht in de buurt van zijn moeder. Inmiddels is hij terug in de groep wisenten, waarin hij verder opgroeit samen met zijn drie leeftijdgenoten.

Sterke familieband

Wisenten zijn zeer sociale dieren. Ze leven in kuddeverband met sterke familiebanden en een duidelijke hiërarchie. Deze wisentkoe had een relatief hoge leeftijd bereikt. Als een grote grazer sterft, is vaak te zien dat de groepsleden gedurende enkele dagen tot weken het dode dier bezoeken en aftasten. De omgeving wordt platgetrapt en er ontstaan talloze wildpaadjes die bij het dier uitkomen. Naarmate de overleden grazer hoger in de rangorde staat, kan dit ‘afscheid’ intenser en langer duren.
Naast regelmatig bezoek van vossen, zijn ook de konikpaarden en Schotse hooglanders veelvuldig langsgekomen.
Bekijk de beelden op Nature Today en ARK Natuurontwikkeling

Meer over:

wisent
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.