Het lijkt er sterk op dat de kuifleeuwerik uit Nederland verdwenen is. Er waren nog maar een paar exemplaren over en die zijn al een tijdje niet gezien. Dat blijkt uit
de ingevoerde waarnemingen op Waarneming.nl.
Tradeport West
Bij een benzinestation in de buurt van Venlo - Tradeport West, pal langs de snelweg - hielden zich vorig jaar nog twee wanhopige vogels op. De laatste der Mohikanen, want in 2007 zaten hier nog 9 kuifleeuweriken. Het overgebleven koppel lijkt zich in 2013 niet te hebben voortgeplant en is bovendien niet meer gezien na 14 juni.
Slot Haverleij
De enige andere plaats waar tot voor kort nog kuifleeuweriken gezien werden, was Slot Haverleij, een nieuwbouwwijk bij Den Bosch. In de loop van 2013 werd hiervandaan regelmatig nog een zingend mannetje gemeld, maar deze is niet meer gezien na 25 september en lijkt afgelopen jaar weer niet aan de vrouw geraakt.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Eens talrijk
Dertig jaar geleden was de kuifleeuwerik nog volop te zien: de populatie in ons land werd toen geschat op drie- tot vijfduizend broedparen. Maar enkele decennia later heeft hij weinig meer te zoeken in het snel bouwende Nederland en is de gehele populatie dus weggevaagd. Het nekt deze vogels dat braakliggende terreinen nu sneller dan voorheen worden volgebouwd met bijvoorbeeld huizen. Als liefhebber van kale, zandige bodems op industrieterreinen, havens of nieuwbouwwijken heeft hij hier steeds minder te zoeken. Triest maar waar. De kuifleeuwerik gaat in rap tempo de als broedvogel al uitgestorven klapekster, duinpieper en ortolaan achterna. Pas na een decennium zonder broedgevallen geldt de soort echter ook officieel als uitgestorven. Herkolonisatie lijkt niet waarschijnlijk, aangezien de kuifleeuwerik een standvogel is en dus niet trekt.
Al uitgestorven?
Op grond van de ingevoerde waarnemingen moeten we misschien wel concluderen dat de kuifleeuwerik in 2014 niet langer inheems is in Nederland. Wie bewijst het tegendeel?