Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laag risico op komst Afrikaanse varkenspest

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wilde zwijnen

© wilde zwijnen, fotograaf: henrico

De kans dat de ernstig besmettelijke Afrikaanse varkenspest zich naar Nederland verspreidt, is volgens het ministerie van Landbouw klein. Minister Carola Schouten neemt dan nu ook geen extra maatregelen zoals een ophokplicht voor varkens, heeft ze de Tweede Kamer laten weten.

Al een maand aanwezig

De Afrikaanse varkenspest is medio september bij wilde zwijnen in één gebied van circa 10 vierkante kilometer in het zuidoosten van België geconstateerd. Inmiddels is de ziekte in dat gebied bij negen wilde zwijnen ontdekt. De ziekte, waartegen geen vaccin bestaat, is volgens de Belgische autoriteiten al zeker een maand in het gebied aanwezig.

‘Kleine kans’

Volgens Schouten achten deskundigen de kans “zeer klein” dat de Afrikaanse varkenspest de komende maanden in Nederland opduikt door migratie van wilde zwijnen, gezien de afstand tot de besmettingshaarden. De kans dat de ziekte hier door menselijk ingrijpen komt, wordt op “klein tot medium” geschat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.