Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lage muizenstand op Veluwezoom

  •  
20-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosmuis-andi02.jpg

© Fotograaf: andi02

Voor het elfde jaar op rij werd op de Veluwezoom het aantal muizen gemonitord. Dit jaar is voor het eerst sinds 2008 geen enkele muis gevangen. Dit resultaat is niet heel verassend omdat er afgelopen herfst nauwelijks tot geen eikels en beukennootjes (mast) waren. Dieren die de muizen eten, zoals bosuilen, zullen een lastig jaar tegemoet gaan door deze lage muizenstand.
Muizen vangen
De Zoogdiervereniging plaatst elk jaar in het bos op de Veluwezoom 360 ‘lifetraps’. In deze vallen blijft de muis leven. Na de vangst wordt de muis geteld, gemarkeerd en weer vrijgelaten. Hoeveel muizen er gevangen worden, hangt af van het de hoeveelheid mast in de herfst ervoor. Het aantal gevangen muizen kan variëren van 10 tot 90 individuen.
Ook weinig muizen in velden
Ook in pijpestro/heidevelden houdt de Zoogdiervereniging de muizenstand bij met behulp van 80 lifetraps. Hiermee worden voornamelijk aardmuizen en enkele dwergmuizen gevangen. Ook in dit gebied werd maar één muis gevangen. In voorgaande jaren werden er tussen de 6 en 26 exemplaren gevangen. Het is niet duidelijk waarom de muizenstand in dit gebied ook laag is dit jaar.
Gevolg lage muizenstand 
De muizenstand heeft ook invloed op het voortplantingssucces van verschillende diersoorten. Voorgaande jaren bleek dat de bosuil moeite had om jongen groot te brengen of dat er helemaal geen eieren werden gelegd. Ook de boommarter kreeg minder kleintjes die ook later geboren werden dan normaal. Deze dieren zullen het dit jaar ook moeilijker hebben door
Bron: Zoogdiervereniging , Nature Today

Meer over:

veluwezoom, muizen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.