NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Leidse spitskoppen, dinoflagellaten en overige radio onderwerpen

  spitskop kop
  grote spitskop van dichtbij, bron: Roy Kleukers

  Een spectaculaire sprinkhanenvondst in Leiden, plastic in nesten van meerkoeten, fenolijn en alle overige onderwerpen die in de uitzending van 1 september 2019 voorbij komen.

  Bizar toeval in Leiden

  Vorige week in Vroege Vogels hoorde u de sprinkhanenverwachting van Roy Kleukers van EIS Kenniscentrum Insecten. Hij dacht ‘de grote spitskop’ zich wel zou gaan vestigen in Nederland. En warempel! Enkele dagen na de uitzending is in een aangeplante grasvlakte bij het Leids Universitair Medisch Centrum een populatie gevonden van de grote spitskop. Hoeveel toeval wil je hebben!

  Roy Kleukers: “We hadden gisteravond een preview van het nieuwe museum van Naturalis. Bij het teruglopen naar het station hoorde Daan Drukker een hard zoemend geluid: de grote spitskop! Er zaten drie mannetjes te zingen, dus er lijkt daar een populatie aanwezig. Ik had deze soort weliswaar voorspeld in de laatste uitzending van Vroege Vogels, maar dat hij in de achtertuin van Naturalis zit komt als een enorme verrassing.”

  Te veel dino's in Zeeland

  In de Ouwerkerkse kreek, op Schouwen-Duiveland, zitten nu voor het zevende jaar op rij te veel dinoflagellaten in het water. Deze 'dino's' zijn minuscule algen die een heel klein beetje gif in iedere cel hebben zitten. Als de algen in een warme zomer 'tot bloei' komen, kunnen ze samen zoveel gif produceren dat je er flink ziek van kunt worden. Het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO-KNAW in Wageningen doet onderzoek.  

  dino's zeeland

  Meerkoetnesten met plastic

  Als er een vogel dankbaar gebruik maakt van ons afval is het wel de meerkoet. Hun nesten bouwen ze van alle troep die wij laten zwerven. Maar kan dat kwaad? Al dat plastic in die nesten? En maken meerkoeten op het platteland liever nesten van natuurlijke materialen?

  Vragen waarop Naturalis bioloog Auke Florian Hiemstra met een groot meerkoeten nesten onderzoek antwoord op probeert te krijgen. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met hem in de grachten van Leiden op zoek naar studiemateriaal.

  Serie stekers, prikkers en bijters: bijen

  Deze zomer besteden we elke week aandacht aan de belangrijkste stekers en bijters van ons land. Maar hoe zit het eigenlijk met de bij? Waarom steken die eigenlijk? En kunnen alle soorten mensen steken? Vaak hoor je dat hommels niet steken, maar is dat wel zo? We vragen het aan bijenprofessor Koos Biesmeijer.

  Fenolijn

  Ooievaars, kolibrievlinders, vreemde bloeiers, de eerste tekenen van de herfst en veel najaarstrekkers zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. En een bijzondere waarneming van een van groep reuzensterns op doortrek.

  Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media