Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lekkende bomen

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
e91d693918.jpg

© Fotograaf: petjoe

Heb jij een goed stel laarzen, een paraplu en een regenjas? Maak dan eens een wandeling door het bos in de regen. Je zou dan een vreemd natuurverschijnsel tegen kunnen komen.
Schuim
In de verte lijkt het net sneeuw. Het valt op dat het alleen op bomen zit. En als je goed kijkt, zie je dat het schuim is. Het schuim borrelt met redelijk hoge snelheid op uit de bast. Het stroomt naar beneden waar het zich ophoopt tot een hoopje sop. Waar komt het vandaan?
Chemische reactie
Het is een soort chemische reactie met een sap dat in de bast van de boom zit. Door kleine spleten in de bast komt het sap naar buiten. In dit sap zitten zogenaamde saponinen. Deze stof beschermt de boom tegen insectenvraat en schadelijke bacteriën en schimmels. Wanneer de saponinen in aanraking komen met regenwater gaat het schuimen.  
Het kan zijn dat je het schuim ook op andere planten tegenkomt. Dit wordt veroorzaakt door dit insect.
Bekijk in het filmpje hieronder hoe het schuim uit de boom stroomt:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.